Expoziția „Crucea – element de amprentare a spațiului locuit”

În 2016, Monica Bercovici Rătoiu, invita Asociația 37 pe teren, în căutarea troițelor și a tuturor formelor pe care crucea le-a luat la sud de Carpați, din Buzău până-n Gorj. Am fost o echipă mixtă, etnologică la bază, și care a asociat colaboratori din domeniul arhitecturii, urbanismului, istoriei artei și al conservării-restaurării. Când imaginile culese de pe teren s-au așezat într-o expoziție, au luat numele de „Crucea – element de amprentare a spațiului locuit”.

Prima ieșire în lume a fost la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.  Expoziția a fost astfel concepută de Monica încât să poată fi evidențiată multitudinea elementelor ce pot recompune imaginea crucilor și troițelor selectate. S-a avut în vedere surprinderea programelor iconografice, precum și a tendinței de repictare, a elementelor decorative, a materialelor folosite, a tipurilor specifice de degradări, a poziționării, a tipurilor de scriere, a importanței identificării inscripțiilor, a elementelor de ritualitate.