Expoziția „Crucea – element de amprentare a spațiului locuit”

În 2016, Monica Bercovici Rătoiu, invita Asociația 37 pe teren, în căutarea troițelor și a tuturor formelor pe care crucea le-a luat la sud de Carpați, din Buzău până-n Gorj. Am fost o echipă mixtă, etnologică la bază, și care a asociat colaboratori din domeniul arhitecturii, urbanismului, istoriei artei și al conservării-restaurării. Când imaginile culese de pe teren s-au așezat într-o expoziție, au luat numele de „Crucea – element de amprentare a spațiului locuit”.

Prima ieșire în lume a fost la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.  Expoziția a fost astfel concepută de Monica încât să poată fi evidențiată multitudinea elementelor ce pot recompune imaginea crucilor și troițelor selectate. S-a avut în vedere surprinderea programelor iconografice, precum și a tendinței de repictare, a elementelor decorative, a materialelor folosite, a tipurilor specifice de degradări, a poziționării, a tipurilor de scriere, a importanței identificării inscripțiilor, a elementelor de ritualitate.

Prin intermediul imaginilor expuse și al textelor care le însoțesc, membrii echipei au încercat urmărirea fenomenului viu cu privire la vechi cruci documentate anterior; s-a pus accentul, de asemenea, pe sensibilizarea specialiștilor cu privire la metodologia de clasare a crucilor și a troițelor în Lista Monumentelor Istorice, dat fiind caracterul neunitar al procesului.

Există inclusiv câteva studii de caz cu privire la starea de conservare a unor astfel de elemente de patrimoniu cultural material, clasate ca monument sau nu. Prin intermediul expoziției sunt semnalate exemplare deosebite, cum este cazul „troiței din zăvoi” din Tălpășești, com. Bălești, jud. Gorj, și sunt consemnate situații inedite cu privire la ridicarea crucilor: de-a lungul traseului unei procesiuni cu moaștele sfintei Filofteia realizate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Echipa de proiect: Monica Bercovici-Ratoiu (coordonator, Asociația Centro), Laura Toader, Mihaela Hărmănescu, Cătălin Alexa, Luiza Zamora, Lucian Ratoiu, Cosmin Iancu, Andreea Simion.