Lemn și Piatră. Case și biserici. Hrană și Sunet. – Porto, 2013

La invitația Ambasadei României la Lisabona, în mai 2013, am dus Lemnul și Piatra la Museu Guerra Junqueiro din Porto. Am avut câteva zile să pregătim un fel de expoziție și întâmplare în care voiam să punem un pic de ritual, de obiecte găsite la coșul de gunoi al unei biserici (cărți vechi, predici), niște păresimi, două animații, o mămăligă, proiecții, țuică și-o colivă.
Evenimentul, ce urma să marcheze în felul nostru Ziua Europei din acel an, a fost unul neașteptat, după cum ne-au mărturisit atât gazdele cât și unii dintre invitați. Ei veniseră la o expoziție și au avut parte de un mix de imagini, sunet, animații și hrană care aduceau împreună casa și biserica, așa cum șed ele în talpa satului, împreună, nu pe categorii științifice. La fel cum își împrumută elemente constructive și de decor așa, aici, în spațiul restâns al muzeului, au coabitat de-o parte și de alta a unui trunchi de lemn cioplit de Sasha-Liviu Stoianovici.
Cât timp s-a vorbit am aranjat colivele în fața tuturor. Eram în săptămâna de după Paști, atunci când în satul Frâncești, din Gorj, se fac pomeni în cimitir pentru adormiții fiecăruia. Odată ieșiți în curtea muzeului, invitații au luat cunoștiință cu mămăligă preparată de Sasha, cu telemeaua, țuica oltenească (versiunea tare) și cu imensa proiecție a unui cazan pe fațadă.
Expoziția a ținut până la finele lunii mai.