Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice

Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice reprezintă o serie de întâlniri și ateliere menite să transforme istoria orașului în trasee turistice culturale, gândite și ghidate de către elevi.

De ce Târgu Ocna?

Pe de o parte, Târgu Ocna este un oraș care, desi abundă în situri arheologice antice și monumente arhitecturale de secol XVIII-XIX, nu oferă alternative pentru consumul de cultură contemporană: cinematograful nu mai funcționează din anii ‘90, iar spații de expunere/galerii de artă nu există. Singurul contact pe care tinerii îl pot avea cu arta contemporană este prin intermediul Cercului de Artă Contemporană. Pe de altă parte, patrimoniul legat de Primul Război Mondial – monumente și cimitire al eroilor, este pierdut în geografia orașului, fără a fi recunoscut sau valorificat. Patrimoniul poate deveni o sursă importantă de creativitate și inovație, care să genereze noi idei și soluții la probleme și poate creea servicii inovative cu scopul de a interpreta zone și clădiri istorice și a le face accesibile cetățenilor și vizitatorilor, care să ia forma unui ghidaj turistic local gândit și condus de către elevi.

Primul Război Mondial a trasat linia frontului prin orașul Târgu Ocna marcându-i istoria și comunitatea. Pornind de la orele de română și istorie, vom experimenta diferite mijloace artistice de a ne raporta la realitățile acestui eveniment (instalație, bandă desenată, video, fotografie, performance) alături de artiști precum Lea Rasovszky, Sorina Vasilescu, fotograful Nicu Ilfoveanu și One World Romania. Echipa proiectului construiește un cadru artistic care să împingă tinerii Colegiului Național “Costache Negri” să experimenteze orele de școală cu interes, plăcere, mizând pe o învățare afectivă care filtrează și fixează informații relevante.

Întâlnirile cu elevii au loc în spațiul clasei pe care îl transformă de-a lungul proiectului, dar și în muzee, lângă monumente, pe dealurile din jurul orașului sau în tranșee-relicve, pe străzile orașului și în cimitirul monument pe care le descoperă alături de artiști. Abordarea culturală este completată de o serie de ateliere practice oferite de parteneri cu rol istoric în desfășurarea evenimentelor din război (Crucea Roșie și Brigada 61 Vânători de munte).
 
ShareTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!