Timp pentru reflecție – toleranță pentru diversitate și interculturalitate europeană

Exercițiu despre diversitate pornind de la șase piese de Lego
Dramatizare de concepte peste o hartă a Europei rămasă de la un exercițiu precedent

Unele întâlniri și experiențe au puterea să-ți schimbe felul în care gândești, felul în care trăiești, felul în care faci lucruri. Așa a fost pentru mine participarea la pilot training-ul Europe in perspective – International Co-operation in Cultural Learning. Gândit ca o oportunitate pentru parteneriatele edu-creative* dintre profesori și artiști/operatori culturali de peste tot din Europa care sunt deja implicați activ în parteneriate educative în școli, training-ul și-a propus să dezvolte empatia interculturală și awareness-ul european.

Cele șase zile ne-au dovedit că majoritatea lucrurilor pe care le știm despre cultura vecinilor noștri europeni sunt niște clișee foarte rar relevante sau adevărate. Ne-am minunat să aflăm unii despre alții, despre proiectele la care lucrăm, despre ideile și abordările fresh cu care intrăm în școli, artiști și profesori deopotrivă, dar ne-am și surprins invidiindu-i pe aceia cu fonduri și finanțări pe săturate, cu școli performante tehnologic și salarii pe măsură.

Reflecting – Intercultural individual habits of mind
Reflectând asupra zilei de curs

Unul dintre cele mai relevante concepte pentru experiența mea la acest training a fost cel de reflecție. Deși programul zilelor a fost extrem de încărcat, a fost gândit special să ofere, la începutul și sfârșitul fiecărei zilei, timp pentru reflecție: nu doar pentru a fixa metodele, exemplele, experiențele avute, ci și pentru a le discutat în cuplul artist-profesor, pentru a găsi felul în care ne putem îmbunătăți practica educativă. Astfel mi-am dat seama că, cel mai adesea, fugim între o raportare și o aplicație și lăsăm prea puțin timp pentru gândirea așezată a unui proiect, pentru calibrarea sa în mers, pentru reflecția asupra rezultarelor sale, asupra noastră.

Mai multe despre conceptul, metodologie și training-uri viitoare puteți afla aici.

Despre echipa de traineri, aici.

ShareTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!