Cerc. Artă contemporană

Aducem artiștii în școală

Ca mai toate lucrurile interesante, Cercul a pornit dintr-o întâmplare. Prin 2014 am aterizat la Târgu Ocna, unde opțiunile de consum cultural tindeau spre zero. Alegând să vedem în acest vid o oportunitate, am mers în locul cu cel mai mare potențial, Colegiul Național “Costache Negri”, unde am găsit profesori deschiși și elevi cu capacități nevalorificate.

Am pornit cu prezentări de artiști contemporani secondate de ateliere, dar discutând cu elevii am ajuns la concluzia că a vedea arta pe ecran nu e suficient. Primele idei de artiști au venit din discuțiile cu George Robescu și așa au plecat și primele invitații spre artiști. Nu aveam fonduri, lucram toți voluntar și căutam oameni conduși de aceeași pasiune ca noi. Nesperat, prima vizită a venit din partea lui Dan Perjovschi care, ca restul echipei, s-a implicat pro bono și a ținut elevilor de la Cerc o prezentare hard-core despre arta sa pornind din comunism și aducându-i până în prezent, două ore la foc continuu. A dublat această experiență cu un atelier în care, împreună cu elevii, au desenat un perete al colegiului pornind de la ce și-ar dori să schimbe în școală. A fost o experiență care a umplut holul școlii de elevi cu idei de pus pe perete, de profesori cu emoții (majoritatea ideilor au fost critice, dar am reușit să ni le asumăm ca grup). De la această primă întâlnire am prins curaj. Au mai lucrat alături de noi Lea Rasovszky, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Sorina Vasilescu și echipa One World Romania.

Au urmat formări alături de prietenii de la Cultura în educație unde am învățat să colaborăm mai bine în echipa școală-ong, dar și să gândim proiecte pe termen lung, centrate pe elev și structurate în jurul anului școlar. Am legat parteneriate cu artiști și profesori care, ca și noi, aduc arta în școala. Am învățat despre diversitate în cultură și cooperare internațională în educație alături de profesioniști precum Paul Collard și Laura Mattick. Participăm an de an la Forumul Cultura în educație, căutăm în permanență oportunități de învățare, facem schimb de experiență în țară și în afară și creștem încet, dar sigur, alături de oameni, școli, ong-uri și companii care pun educația pe primul loc.

#cercartacontemporana 

#culturaineducatie

#colegiulcostachenegri

 #targuocna

Urmărește-ne pe Asociația 37Cerc de Artă Contemporană și pe Casa 37

© 2024 Asociatia37. All Rights Reserved.