Patrimoniu

Diapozitive alb-negru, proiecții pe perete, cronologii ale monumentelor. Frustrarea de a-ți fi povestite. Așa a început, în primii ani de facultate, interesul pentru viața monumentelor dincolo de faptele evidente, nume de ctitori ori date precise.

Alinarea frustrării a venit odată cu înființarea rubricii de patrimoniu în revista Igloo și cu hoinărelile împreună cu Șerban Bonciocat aka Cibinus. Din aceste întâlniri am ieșit cu mai multe întrebări decât aveam în anii de școală, cu mai multe dileme despre ceea ce înseamnă această noțiune, cu povești din fiecare sat și cotlon umblat, dar și cu o colecție de imagini și mărturii. Parte din munca acelor ani se regăsește în primul album editat de Igloo – Cule. Case boierești fortificate din România, (2006), pe cd-romul Biserici fortificate din Transilvania (Fundaţia Mioritics, 2005), în seriade trei albume care încearcă să scoată din anonimat monumentele din nordul Olteniei – Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei (Asociația 37, 2013), Piatră. Case tradiţionale din nordul Olteniei (Asociaţia 37, 2012), Lemn. Biserici din nordul Olteniei (Asociaţia 37, 2010), în paginile albumului care a adus muzica între zidurile conacelor – Sonoro Conac (2013) ori un capitol din cartea Patrimoniul brâncovenesc pe înţelesul tuturor (Şcoală Agathonia, 2014).

Toate aceste așezări în pagină n-au vrut decât să-i aducă un pic mai aproape de niște clădiri pe lângă care poate au trecut sau de unele de care n-au auzit niciodată pe cei cărora le pică în mână vreuna dintre cărți. Au fost încercări în altă cheie, nu monografică, ci ca un parcurs, ca o călătorie presărată cu mici detalii inocente, surprinzătoare sau care deșteaptă curiozitatea. Care stârnesc.

Cum niciuna dintre cărți nu a putut cuprinde mulțimea de monumente mari sau mărunte s-au strâns în arhiva Asociației mii de fotografii ce stau în întuneric și care își vor regăsi, treptat, un loc, aici.

Și pentru că dintr-un fel de smerenie am ales, în ciuda reproșurilor, să nu-mi trec numele pe copertele cărților și nici pe cel al Asociației 37, ci ne-am păstrat pentru Colofon, veți găsi în căutările pe net, asocieri de tot felul, cu edituri și alte entități, dar să știți că tot noi suntem, cei care pentru câtva vreme ne-am învrednicit a umbla și a aduna.

Urmărește-ne pe Asociația 37Cerc de Artă Contemporană și pe Casa 37

© 2024 Asociatia37. All Rights Reserved.